duminică, 20 ianuarie 2008

Teste/evaluari

Azi am test la romana, ba nu ... la fizica, ba nu ... la mate .. offf

Ehhh ... teste, teste si iar teste. Testul este o lucrare scrisa prin care profesorul iti verifica cunostintele, insa de cele mai multe ori, acestea sunt penibil de usoare, sau incredibil de grele. Rezultate pe care le obtii variaza de la zi la zi, si nu stii ce naibii sa te mai faci cu notele obtinute.

Ce ma nemultumeste este faptul ca unii profesori ( nu toti... doar unii ) dau niste teste aiurite, cu materie din clasele trecute, sau cu niste probleme complet aiurea, care nu stii cum sa le rezolvi... Dupa ce iti dau un asemenea test la care nu obtii mai mult de 7 sau, cu mult noroc, 8, acestia se ofera sa-ti creasca nota, ca pana la urma in catalog sa ajunga sa fie 9 sau 10 ... Nu prea ii inteleg : intai iti dau un test super greu, dupa care iti spun 2-3 intrebari foarte usoare si obtii 10 ... asta nu am inteles si nu voi intelege niciodata ! Daca vrei sa ia elevu' nota mare, dai un test usor si il rezolva bine si ia nota care i se cuvine. Oricum eu cred ca-mi racesc gura degeaba aici, deoarece tot nu se va modifica nimic, dar cine stie ...

In toti anii din generala am descoperit doar 2 profesori si invatatorul meu, care sa fie cinstiti cu notele si testele, in rest ... pauza. Dupa cum bine am spus si intr-un articole precedent, Notele, notele nu reprezinta nivelul de cunostinte al elevului.

Am un prieten in SUA care mi-a povestit despre scoala d'acolo, despre modul de evaluare si multe altele. Mi s-a parut o idee stralucita sa dai un test cu 100 de intrebari, iar numarul corect de intrebari la care ai raspuns sa fie si nota ( sper exemplu ... ai raspuns corect la 96 de intrebari, 96 e nota ta ) si asa mai departe.

La televizor tot am urmarit pe Pro TV reportaje din categoria "Tu stii ce mai face copilul tau ?" despre sistemele educationale din alte tari si din tara noastra, si, cu ajutorul acelor reportaje, dar si cu experientele traite de mine, am ajuns la o concluzie destul de proasta : In invatamantul romanesc exista legi care sunt mult prea putin respectate, si fiecare face cam ce vrea ... iar eu simt ca o asemenea problema nu se va rezolva prea curand !

Concluzia ? Traim in Romania, iar acest lucru ne poate rapi si viata de peste cativa zeci de ani ...

Un nou aspect

Am decis sa schimb aspectul ... acesta mi se pare mai potrivit ! Sper sa va placa !

Notele ...

Note, note si iar note ...


Orice elev se confrunta cu aceasta problema ... Sistemul de notare este complet aiurea, ca tot sistemul, cunostintele elevului nefiind reflectate de notele pe care le obtine ( acest lucru s-a vazut cel mai bine la tezele cu subiect unic ). Majoritatea profesorilor pun note "din burta", cum le place elevilor sa zica, crescand media unora foarte mult ! Putini mai sunt profesorii corecti in momentul de fata ...

Ei bine, deschid acest subiect, si voi comenta cateva note ( nu conteaza ale cui sunt .. poate sunt ale mele, poate ale colegilor ). Mi s-a intamplat de multe ori ca unii dintre colegii mei, mai slabi, sau neinteresati de scoala, sa aiba medii destul de mari, intre 8 si 10, medii pe care le obtin altii pe munca si pe buna dreptate. Acum va intreb pe voi : Vi se pare corect ?! V-ar conveni sa aiba colegul complet paralel cu o materie aceeasi medie cu voi, care ati luptat pentru acea nota ? Nu cred ...

Multi profesori si-au facut un obicei de a da note doar pe un amarat de motiv ( uneori chiar ridicol ). Exemple sunt o multime ... sper exemplu la multe materii primesc cate un 10 pe motiv ca se apropie Craciunul, Pastele sau nu stiu ce sarbatoare, sau fiindca e ziua mea ... Nu pot sa spun ca nu ma bucur de nota aceea, dar totusi nu este o nota pentru care am muncit..
Si acum ... daca stam putin sa gandim si sa facem un calcul simplu, am observa ca un elev de nivel mediu isi poate ridica media cu cateva zeci de sutimi doar de pe urma unor asemenea note. Ganditi-va ca totusi exista si elevi care lupta pentru acea medie ( pentru liceu, in special ) si vede ca rateaza locul in acel liceu, din cauza catorva sutimi. Oftica e mare, mandria si mai mare. Vi se pare acest lucru corect ?

Inchei acest articol, cu o simpla concluzie : Nota nu reflecta nivelul de cunostinte al elevului ...